Home

 

 

 

Webmaster@headlight.nl

 

Kinderwens en...?

Een kind of niet
De wens om kinderen te krijgen terwijl je een lichamelijke beperking hebt..... Hoeveel gehandicapte mensen zouden er niet met zo'n wens rondlopen? Elke handicap veroorzaakt zo zijn eigen karakteristieke beperkingen, en bovendien zijn al die beperkingen voor iedereen weer anders of worden anders ervaren dus er valt weinig algemeens over te vertellen. Sommige handicaps zijn ook nog eens het gevolg van een voortschrijdend ziektebeeld en dat heeft ook weer gevolgen voor de te maken keuze. Het gevolg is dat alle individuele ouders hun eigen afwegingen moeten maken.

Toch zijn er wel algemene zaken waar je mee te maken kunt krijgen.

Hulp voor de verzorging van je kind in je PGB
Woon je in een aanleunwoning, een fokus-project of een woonvorm, dan is het zeer raadzaam om vooraf te informeren of de hulp die je denkt te kunnen krijgen, inderdaad wel verleend kan worden. Maak daarover afspraken en leg die schriftelijk vast, zodat er, na een wisseling van het management, geen discussies over kunnen ontstaan. Een kind woont gemiddeld 20 jaar thuis, en de gemiddelde manager maakt die 20 jaar niet vol. Bij fokus is bijvoorbeeld veel mogelijk, maar niet alles. Zij kunnen je helpen met etengeven en verschonen, of je kind bij je leggen als het getroost moet worden, maar veel verder zullen ze niet gaan. Dit is ook een beetje afhankelijk van de (regio-)manager, omdat het een grijs gebied betreft. Fokus helpt eigenlijk alleen maar de gehandicapte bewoner. Maar zolang het erom gaat dat juist die gehandicapte bewoner geholpen moet worden bij het verzorgen van het kind, is er wel wat mogelijk. 

Als je een PGB hebt moet je ervan uitgaan dat je voor het verzorgen van je (niet gehandicapte) kind geen extra budget zal krijgen. In sommige regio's zal dat ongetwijfeld wel kunnen, maar in vele andere regio's niet. Dit is een gevolg van de willekeur van de verschillende RIO's en hun indicatiestellers. Ook als het Zorgkantoor je toezegt dat er uren voorje kind kunnen worden ge´ndiceerd, wil dat nog niet zeggen dat het RIO dat inderdaad doet. Dat ligt er maar net aan hoe de indicatiesteller 's morgens is opgestaan. Moet je tijdens je zwangerschap voor langere tijd in een ziekenhuis of verpleeghuis worden opgenomen, moet je dit met het Zorgkantoor bespreken want dit heeft ook weer gevolgen voor je budget.

 

 

Kinderwens en...? Evaringen en tips Bedenk ook... De derde partij Alles op een rijtje Laatste updates Forum Lees gastenboek Teken gastenboek